✔️آسیب مزمن کبدی، بدون توجه به علت آن، معمولاً با تجمع پروتئینهای ماتریکس همراه است، به این فرایند فیبروز میگویند. همزمان با این فرایند، محرک مداومی برای آسیب بیشتر وجود دارد که منجر به اختلال بیشتر ساختمان کبد و ساختار رگها میشود، این فرایند سیروز نامیده میشود . سیروز (Cirrhosis) به معنی زخم شدن بافت کبد است. در این بیماری بافت کبد توسط بافت فیبروزه، ندولهای تجدیدشونده و بافت زخمی جایگزین شده است.
✔️بهطور خلاصه عوامل مهمی را که میتوانند منجر به سیروز گردند به شرح ذیل دستهبندی میکنند:
➖بیماریهای کبدی وابسته به الکل، هپاتیت C مزمن، هپاتیت B و D مزمن، بیماریهای کبد چرب غیرالکلی (NAFLD) و هپاتیتهای اتوایمیون
➖بیماریهایی که سبب تخریب یا آسیب مجاری صفراوی میشوند؛ سیروز صفراوی اولیه، سیروز صفراوی ثانویه و کلانژیت اسکلروزهی اولیه
➖بیماریهای ارثی؛ سیستیک فیبروزیس، کمبود α۱-antitrypsin، هموکروماتوز، بیماری ویلسون، گالاکتوزومیا، بیماریهای ذخیره گلیکوژن و عفونتها، سموم و داروها .
✔️استاندارد طلایی تشخیص سیروز، بیوپسی کبد است که از طریق روش fine-needle انجام میشود. اگر دادههای رادیولوژیک، آزمایشگاهی و بالینی وجود سیروز را تأیید نماید، نیازی به بیوپسی کبد نیست .
یافتههای آزمایشگاهی که در تشخیص سیروز رایج میباشند عبارتند از؛
◼️آمینوترانسفرازها؛ AST و ALT بهطور متوسط افزایش مییابند،
◻️آلکالن فسفاتاز؛ معمولاً کمی افزایش مییابد،
◼️گاماگلوتامیل ترانسفراز؛ همراه با آلکالن فسفاتاز افزایش مییابد،
◻️بیلیروبین؛ احتمالاً در سیروز پیشرفته زیاد میشود،
◼️آلبومین؛ از آنجا که آلبومین انحصاراً توسط کبد ساخته میشود، در سیروز مقدار آلبومین کاهش مییابد.
◻️زمان پروترومبین؛ از آن جا که فاکتورهای انعقادی خون توسط کبد ساخته میشوند، در سیروز زمان پروترومبین افزایش مییابد.
◀️آزمایش FibroTest
✔️ترکیبی قوی و معتبر از ۶ تست، بهعنوان بیومارکرهای غیرتهاجمی فیبروز (همچنین سیروز) وجود دارد که به Fibro Test معروف است. FibroTest شامل آلفا۲-ماکروگلوبولین، هاپتوگلوبین، آپولیپوپروتئینA1، گاماگلوتامیلترانسپپتیداز، بیلیروبین توتال و آلانین آمینوترانسفراز (ALT) است. همچنین ممکن است پزشک از یافتههای رادیولوژی مانند اولتراسونوگرافی، آندوسکوپی، CT و MRI نیز کمک بگیرد؛ البته این روشها برای تشخیص سیروز حساسیت لازم را ندارند و همچنان تشخیص نهایی با بررسی هیستولوژیک انجام میشود. actitest index که در آن مقدار ۶ آنالیت شامل Apo-AІ، GGT، هاپتوگلوبین، بیلیروبین تام، ɑ-۲-ماکروگلوبولین و ALT با در نظر گرفتن سن و جنس بیمار میباشد. ارتباط این شاخص با نتایج حاصل از بیوپسی کبدی بر اساس یک الگوریتم هوشمند مصنوعی مشاهده میشود که حاصل آن معادلهای است که نمره را در مقیاس صفر تا یک محاسبه میکند.
👈مزایای آزمایش FibroTest
1.یک روش غیرتهاجمی با استفاده از بیو مارکرهای خون یرای تشخیص آسیبهای کبدی،کبد چرب،فیبروز و سیروز کبد و... می باشد.
2.در روشهای تهاجمی آزردگی بیمار،آسیب به بافتهای کبدی،خطاهای نمونه گیری،تفسیرهای متفاوت پاتولوژیک و..... وجود دارد.
3.آزمایش FibroTest نسبت به ایندکس AST به Platelet در بیماران هپاتیت مزمن C تشخیص بهتر و ارزش پیش آگهی بهتزی دارد.
4.آزمایش Fibro Test ارزش تشخیصی بالایی برای پیش بینی فشار خون بالا در بیمارانی که سیروز کبدی دارند وهمچنین بیمارانی که سیروز ندارند.
5.آزمایش FibroTest ارزش تشخیص بالایی برای غربالگری واریس مری در افرادی که بیماری کبدی مزمن دارند.
تاریخ انتشار: 19:45:49 1400/07/25
سایر مطالب
آزمایش HBsAgچیست؟ تفسیر نتایج نحوه ترسیم منحنی رشد باکتری در آزمایشگاه جداسازی و کشت قارچ ها انواع نشانگر pH در محیط کشت و تاثیر هریک بر انواع باکتریها همینولپیس نانا (کرم نواری کوتوله): پاتوژنز و تشخیص آزمایشگاهی پیامد تغییر سطح استروژن در مردان شاخص های (اندکس های) خونی مورد سنجش در آزمایش CBC کاهش بخارات سمی در آزمایشگاه و اصول نگهداری صحیح زبالههای شیمیایی راهنمای محیط کشت مورد استفاده در کشت سلول حیوانی چکیده ای از آنالیز ادرار ( urinalysis) آزمایش بیوره : اصول و موارد استفاده از این تست چسب اسکاچ کرمک برای تشخیص انگل در کودکان آزمایش تکه تکه شدن DNA اسپرم (DFI) تشخیص ایمونولوژیک سندرم شوگرن آزمایشات بالینی تشخیص پروتئینوری