ميكروبهاي گرفتار شده در بلورهاي يخ ميتوانند براي بيش از 100 هزار سال زير 3 كيلومتر برف زنده بمانند. اين يافته از اين نظريه پشتيباني ميكند كه شايد زندگي در دور دستها در جهانهاي يخي سامانهي خورشيدي ما وجود داشته باشد.
باكتريهاي زنده در نمونههاي برداشت شده از ژرفاي 4 كيلومتري جنوبگان پيدا شدهاند، گرچه برخي دانشمندان گفتهاند كه آن ميكروبها در پي آلودگي نوك متهها يا در آزمايشگاه به بلورهاي يخ راه يافتهاند. اما در سال 2005 نيز باكتريهايي با ديرينگي 32 هزار سال به صورت خفته در آبگير يخ زدهاي در آلاسكا يافت شدند.
اكنون بافورد پرايس و رابرت رُده، فيزيكدانهاي دانشگاه كاليفرنيا در بركلي ايالات متحدهي آمريكا، سازوكاري پيشنهاد كردهاند كه توضيح ميدهد چگونه ميكروبها ميتوانند در چنين شرايط سختي زنده بمانند.
آنان ميگويند لايهي نازكي از آب مايع خودبهخود پيرامون ميكروب را فرا ميگيرد. سپس، گازهاي اكسيژن، هيدرژن، متان و گازهاي ديگر از حبابهاي هوا به درون آن انتشار مييابند و غذاي كافي را براي ميكروب فراهم ميسازند.
بنابراين، هر ميكروبي ميتواند در يخ جامد زنده بماند و دماي پايينتر از 55- درجه سلسيوس و فشار 300 اتمسفر را تحمل كند. در چنين شرايطي ميكروبها نميتوانند توليد مثل كنند، اما ميتوانند هر آسيب مولكولي را ترميم كنند و تا هزاران سده زنده بمانند.
تاریخ انتشار: 11:55:32 17/5/1391