DHEAS، يك آندروژن است، هورمون جنسی مردانه که در خون مردان و زنان وجود دارد. خصوصیات ثانویه جنسی مردانه را در بلوغ توسعه مي‏دهد و می‏تواند توسط بدن به آندروژن قویتر مانند تستوسترون و آندروستنديون تغيير شكل دهد، یا می‏تواند به هورمون زنانه استروژن تبدیل شود. ترشح DHEAS توسط هورمون هیپوفیزی آدرنوکورتیکوتروپيك (ACTH) و دیگر فاكتورهاي هیپوفیز کنترل می‏شود. DHEAS به عنوان شاخص عملکرد آدرنال، مفید است. تومورها و سرطانهاي آدرنال و هیپرپلازی آدرنال می‏توانند منجر به تولید بیش از حد DHEAS شوند. مقدار بالاي DHEAS ممکن است در مردان بزرگسال مورد توجه نباشد، اما می‏تواند منجر به آمنوره و نشانه‏های قابل مشاهده بروز صفات مردي در زنان باشد. مقدار اضافي DHEAS در کودکان، می‏تواند باعث بلوغ زودرس در پسران و آلت تناسلی خارجی دوگانه، موي اضافي در بدن و دوره قاعدگی غیر طبیعی در دختران شود.
سطح DHEAS نرمال همراه با دیگر سطوح آندروژن طبیعی، ممکن است نشان دهد که غده آدرنال عملکرد طبيعي دارد. به ندرت، وقتی تومور یا سرطان آدرنال وجود دارد، اما هورمون ترشح نمي‏شود، ممکن است DHEAS نرمال باشد. با سندرم تخمدان پلی کیستیک، DHEAS ممکن است افزايش يابد، اما مي‏تواند نرمال هم باشد، چون این اختلال معمولا به تولید آندروژن تخمدان (اصولا تستوسترون) وابسته است. افزایش سطح DHEAS ممكن است تومور آدرنوكورتيكال، سرطان یا هیپرپلازی آدرنال را نشان دهد. افزایش سطح DHEAS، تشخیصی یک بيماري خاص نیست؛ معمولا نیاز به آزمایش بیشتر براي يافتن علت عدم تعادل هورمونی را نشان می‏دهد.

 
علت درخواست تست: اين تست برای تعیین سطح DHEAS در خون؛ برای کمک به ارزیابی عملکرد غده آدرنال؛ برای تشخیص تومور یا سرطان آدرنال؛ برای کمک به تعیین علت بروز صفات مردي در زنان یا بلوغ زودرس در پسران؛ هنگامی که زن موي صورت و بدن اضافي (پرموئي)، آکنه، آمنوره، یا ناباروری دارد؛ هنگامی که یك پسر بچه در حال بلوغ زودرس است یا دختربچه‏اي، علائمي از بروز صفات مردي نشان مي‏دهد، درخواست مي‏شود. DHEAS را می‏توان برای کمک به تشخیص تومورها در قشر غده آدرنال (تومورهاي آدرنوكورتيكال)، سرطان آدرنال و هیپرپلازی آدرنال مادرزادی
شرایط افزایش تست: سندرم تخمدان پلی کیستیک، سرطان آدرنال و هیپرپلازی آدرنال، سطح DHEAS را افزايش مي‏دهند.
شرایط کاهش تست: مقدار پایین DHEAS ممکن است ناشي از اختلالات آدرنال و یا کم‏کاری هیپوفیز، يك بیماری که باعث کاهش سطح هورمونهای هیپوفیزی که تولید و ترشح هورمونهای آدرنال را تنظیم مي‏كنند، باشد.
تستهای تکمیلی:
 Testosterone; ACTH; FSH; LH; Prolactin; Estrogen; SHBG; 17-Hydroxyprogesterone
طریقه جمع‏آوری نمونه: نمونه خون از طريق فروبردن سوزن داخل ورید بازو به دست مي‏آيد.


تاریخ انتشار: 11:22:53 17/5/1391
Shortcut keys: Prev=Right , Next=Left
رفتن به بالای صفحه