ویتامین کا زمانی در خبرها آمد که
پژوهشی در هلند نشان داد رابطهای میان وضعیت بد بیماران کووید ۱۹ و پایین بودن
میزان ویتامین کا در این بیماران وجود دارد. اما ویتامین کا چیست و از مشاهدات و
پژوهشهای جدید چه یاد میگیریم؟
به گزارش بی بی سی، ویتامین کا به
گروهی از ویتامینها گفته میشود که در انعقاد خون نقش دارند. کا مخفف واژهٔ لختهشدن یا انعقاد به زبان آلمانی است که با حرف کا شروع میشود.
ویتامین کا پروتئینی را که برای لختهشدن طبیعی خون لازم است فعال میکند و این
پروتئین به بهبود زخمها و جلوگیری از خونریزی بیشتر کمک میکند.
به بسیاری از نوزادان ویتامین کا تزریق
میشود تا جلوی بیماری خطرناک، اما نادر خونی را بگیرند. این کار برای این است که
در بیشتر نوزادان میزان ویتامین کا پایین است.
شواهدی مبنی بر فواید دیگر ویتامین کا
وجود دارد از جمله بهبود وضعیت استخوانها و قلب. هر چند هنوز برای نظر قطعی در
این مورد نیاز به پژوهشهای بیشتری است.
"ویتامین کا" اشاره به دو گروه کوچک از ویتامینها دارد، این
دو گروه اصلی، کا۱ (فیلوکینون) و کا۲ (مناکینون) است. هر دو کارکرد مشابهی دارند
هر چند هنوز پژوهشهای بسیاری لازم است تا تفاوت میان این دو به درستی دریافته
شود. ویتامین کا۲ نسبت به کا۱ بهتر جذب میشود و مدت زمان طولانیتری در بدن ذخیره
میشود، اما بدن شما میتواند مقداری از ویتامین کا۱ که میخورید را به کا۲ تبدیل
کند.
کا۱ بیشتر در سبزیهای برگ سبز مانند
کلم، اسفناج و بروکلی وجود دارد و از طرف خدمات بهداشت ملی بریتانیا (اناچاس) به
عنوان گونهٔ اصلی خوراکی ویتامین کاشناخته شده است.
پژوهشی دریافته است که ویتامین کا۲ در بعضی از انواع پنیرهای هلندی و فرانسوی وجود
دارد البته مقدار آن نسبی است و بستگی به نوع پنیر، زمان عمل آمدن آن و میزان چربی
و ناحیهٔ جغرافیایی تولید آن دارد. پنیرهای پرچربی
وکهنه میزان بیشتری کا۲دارند، پنیر کامامبر، گودا و ادامر مقدار زیادی ویتامین کا۲
دارند.
منبع: بی بی سی
تاریخ انتشار: 19:18:7 1399/12/25