آلرژی به تخم مرغ و تخم سایر پرندگانزرده تخممرغ نسبت به سفیده آن از آلرژیزایی کمتری برخوردار است.
سفیده تخممرغ دارای 23 پروتئین مختلف است لیکن اصلیترین آلرژنهای سفیده تخممرغ شامل:
اُووموکوید، اُوالبومین و اُووترانسفرین میباشند و هر چند اُوالبومین بیشترین میزان پروتئین سفیده را تشکیل میدهد لیکن اُووموکوید از آلرژیزایی بالاتری برخوردار است. چنانچه تخممرغ بسیار خوب پخته شده باشد و کاملاً حرارت داده شده باشد مثلاً در داخل کیک، نان و یا برخی از غذاهای حاوی تخممرغ تا 70 درصد موارد از آلرژیزایی آن کاسته شده و ممکن است قابل خوردن شود. لیکن در افرادیکه واکنشهای شدید به تخممرغ دارند این روش توصیه نمیشود.
آلرژن اصلی موجود در زرده تخممرغ «آلفالیوتین» میباشد. در برخی از نگهدارندگان پرندگان که نسبت به پر پرندگان دچار علائم آلرژی چشم (خارش – اشک ریزش و قرمزی چشم) می‌شوند و یا علائم شبیه به آسم پیدا مینمایند پس از مدتی نسبت به زرده تخم مرغ نیز آلرژی پیدا مینمایند و به دنبال میل نمودن زرده تخممرغ علائم آلرژی غذایی بصورت کهیر، آلرژی دهانی و یا علائم گوارشی پیدا مینمایند به این وضعیت سندرم تخمپرنده – پرنده گویند.
در اغلب اوقات آلرژی نسبت به سفیده تخم مرغ میتواند همراه با آلرژی نسبت به زرده آن نیز باشد. همراهی آلرژی نسبت به تخممرغ با تخم سایر پرندگان کمتر گزارش میشود. ولی بیشترین ارتباط با تخم بوقلمون و بلدرچین ملاحظه گردیده است زیرا همه این پرندگان متعلق به خانواده گالیفرنس میباشند. همراهی بین آلرژی به تخممرغ با تخم اردک، غاز و مرغ دریایی کمتر گزارش گردیده و حتی غیر معمول میباشد زیرا این پرندگان متعلق به گونهای دیگر از پرندگان یعنی آنسریفرنس یا کارادریفرنس میباشند.
در گزارشی توسط آنیبروو همکارانش یک فرد بالغ معرفی شده است که دچار علائم آلرژی دهانی بدنبال مصرف تخم اردک و غاز گردیده لیکن تخم مرغ را بخوبی تحمل نموده است. ارتباط بین آلرژی غذایی با تخم مرغ و گوشت مرغ بسیار نادر است و در حدود کمتر از 5 درصد موارد میباشد

به قلم:  جناب دكتر فريبرز زنديه (فوق تخصص الرژي و ايمونولوژي كودكان)




تاریخ انتشار: 12:59:19 1397/06/05
Shortcut keys: Prev=Right , Next=Left
رفتن به بالای صفحه