کاندیدا اوریس یک عفونت قارچی نو ظهورکاندیدا اوریس (C. auris) باعث یک عفونت قارچی جدی و گاهی کشنده می‌شود. این میکروارگانیسم اولین بار در سال ۲۰۰۹ در آسیا شناسایی شد. کاندیدا اوریس یکی از قارچ‌های مقاوم به دارو است. به همین دلیل یک تهدید جدی برای بیماران آسیب‌پذیر، به ویژه بستری در بیمارستان محسوب می‌شود.

✔️کاندیدا اوریس یک قارچ مقاوم به دارو است که تهدیدی جدی برای سلامت جهانی محسوب می‌شود. بر اساس گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها (CDC)، سه دلیل اصلی برای نگرانی در مورد شیوع کاندیدا اوریس وجود دارد.

1️⃣کاندیدا اوریس اغلب به داروهای ضد قارچ اصلی مقاوم است.

2️⃣کاندیدا اوریس باعث شیوع بیماری در مراکز بهداشتی و درمانی شده است. برخی از ضدعفونی‌کننده‌های رایج مراقبت‌های بهداشتی در از بین بردن آن مؤثر نیستند. به همین دلیل، شناسایی سریع C. auris در یک بیمار بستری مهم است تا مراکز مراقبت‌های بهداشتی بتوانند اقدامات احتیاطی ویژه‌ای را برای جلوگیری از گسترش آن انجام دهند.
3️⃣شناسایی auris در آزمایشگاه کمی دشوار است. در آزمایشگاه‌هایی که چندان مجهز نیستند، ممکن است کاندیدا اوریس با یک نوع عفونت دیگر از نوع کاندیدا اشتباه گرفته شود. شناسایی نادرست ممکن است منجر به مدیریت نامناسب شود و کنترل شیوع C. auris در مراکز بهداشتی را دشوار کند.

◀️نحوه انتقال کاندیدا اوریس
✔️کاندیدا اوریس می‌تواند در محیط‌های بیمارستانی از طریق تماس با سطوح یا تجهیزات آلوده یا از فردی به فرد دیگر منتقل شود. به نظر می‌رسد بیمارانی که مدت طولانی در بیمارستان بستری هستند، کاتتر وریدی وارد بدنشان شده است یا قبلا آنتی بیوتیک یا داروهای ضد قارچ دریافت کرده‌اند در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به ابن عفونت قارچی باشند.

✔️همانطور که گفته شد، در اغلب موارد، بیماران بستری مستعد ابتلا به عفونت کاندیدا اوریس هستند. به همین دلیل علائم ممکن است خیلی مشخص نباشد. زیرا بیمار ممکن است به دلیل بیماری خود دچار علائم جدی‌تری باشد. علائم عفونت C. auris به قسمتی از بدن که درگیر است بستگی دارد. C. auris می‌تواند انواع مختلفی از عفونت‌ها را ایجاد کند. مانند عفونت جریان خون، عفونت زخم و عفونت گوش.

✔️از آنجایی که علائم می‌توانند بسیار متفاوت باشند، تعیین اینکه آیا بیمار عفونت C. auris دارد یا خیر، تنها با آزمایش مشخص خواهد شد. جالب است بدانید که علت نام‌گذاری C. auris از یک بیمار مبتلا به عفونت گوش در ژاپن گرفته شده است. Auris در لاتین به معنای گوش است.

✔️هر گونه عفونت تهاجمی، می‌تواند جدی و حتی کشنده باشد. این شامل عفونت کاندیدا اوریس نیز می‌شود. علاوه براین، بسیاری از افرادی که به عفونت کاندیدا اوریس مبتلا می‌شوند، بیماری‌های جدی دیگری نیز دارند. به همین دلیل خطر مرگ آن‌ها افزایش می‌یابد.  بنابراین تشخیص به موقع این عفونت برای حفظ سلامت بیمار و جلوگیری از شیوع آن در مراکز درمانی اهمیت بالایی دارد.

◀️تشخیص آزمایشگاهی C. aurius
✔️برای تشخیص عفونت C. aurius معمولا از نمونه خون استفاده می‌شود. اما ممکن است سایر مایعات بدن نیز به عنوان نمونه از بیمار گرفته شوند.

✔️به طور کلی کشت نمونه یک روش متداول برای شناسایی میکروارگانیسم‌ها است.  اما تمایز کاندیدا اوریس از انواع دیگر مخمرها، به ویژه Candida haemulonii می‌تواند گیج کننده باشد. به همین دلیل توصیه می‌شود، علاوه بر کشت نمونه، از آزمایشات بیوشیمیایی و یا سایر روش‌های آزمایشگاهی برای تشخیص این عفونت قارچی استفاده شود.

✔️ظاهر و رنگ کلنی‌های C. auris در کشت ممکن است به شناسایی گونه کمک کند، اما نمی‌تواند به عنوان تنها روش شناسایی برای C. auris استفاده شود.

✔️کاندیدا اوریس  یک مخمر جوانه‌دار است که به ندرت، شبه هیف‌های کوتاه را تشکیل می‌دهد. برخی از سویه‌های آن، مجموعه‌ای از سلول‌ها را تشکیل می‌دهند، در حالی که برخی دیگر این گونه نیستند. بر خلاف سایر گونه های کاندیدا، C. auris در دمای ۴۰ الی ۴۲ درجه سانتیگراد به خوبی رشد می‌کند. در بیشتر محیط های کروموژنیک سنتی، کلنی‌های کاندیدا اوریس معمولا سفید یا صورتی به نظر می‌رسند. اما برخی مواقع ممکن است قرمز یا بنفش نیز دیده شوند.

◀️استفاده از روش MALDI-TOF برای تشخیص کاندیدا اوریس
✔️برای شناسایی C. auris به آزمایش‌های آزمایشگاهی خاصی نیاز است. دستگاه‌های تشخیصی مبتنی بر طیف سنجی جرمی یونیزاسیون لیزر با کمک ماتریس (MALDI-TOF) می‌توانند C. auris را از سایر گونه‌های کاندیدا متمایز کنند.

✔️طیف سنجی جرمی یونیزاسیون لیزر با کمک ماتریس [۱] یک روش جدید برای تشخیص میکروارگانیسم‌ها در آزمایشگاه است. این روش با کمک طیف‌سنجی جرمی زمان پرواز (MALDI-TOF MS)، برای نمایه کردن پروتئین‌های باکتری و به دست آوردن اثر انگشت باکتری استفاه می‌شود. به کمک این روش می‌توان به تشخیص میکروارگانیسم‌ها از جنس‌ها و گونه‌های مختلف کمک نمود.

✔️با طیف سنجی جرم سلولی کامل، شناسایی میکروبی را می‌توان در عرض چند دقیقه به دست آورد. از سال ۲۰۰۹ کاربردهای این فناوری با نتایج امیدوارکننده‌ای به شدت مورد توجه قرار گرفته است. مطالعات متعددی انجام شده و نشان داده است که MALDI-TOF یک روش جایگزین قابل اعتماد برای شناسایی سریع باکتری‌ها و قارچ‌ها در محیط بالینی است. این تکنیک آزمایشگاهی به کاهش مرگ و میر و زمان بستری شدن بیماران کمک می‌کند. در نتیجه تأثیر قابل توجهی بر صرفه جویی در هزینه و افزایش سلامت عمومی دارد.

️درمان
✔️اکثر عفونت‌های C. auris با دسته‌ای از داروهای ضد قارچی به نام اکینوکاندین‌ها (Echinocandins) قابل درمان هستند. با این حال، برخی از عفونت‌های C. auris به هر سه دسته اصلی داروهای ضد قارچ مقاوم هستند و این امر درمان را دشوار می‌کند. در این شرایط، ممکن است برای درمان عفونت، چندین نوع ضد قارچ در دوزهای بالا مورد نیاز باشد.

منبع: کانال علوم آزمایشگاهی و بیولوژی


تاریخ انتشار: 17:46:53 1402/04/01
Shortcut keys: Prev=Right , Next=Left
رفتن به بالای صفحه