سویه لامبدا با انتقال و مقاومت بالاتر در برابر آنتیبادیها معرفی شده اما متخصصان میگویند که برای اثبات این واقعیت به اطلاعات بیشتری نیاز است. سویه لامبدا (Lambda) سارس-کوو-۲، اولین بار در کشور پرو شناسایی شد و اکنون در بیش از ۳۰ کشور جهان مشاهده شده است.
دانشمندان و کارشناسان، جدیدترین سویه ویروس عامل بیماری کووید ۱۹ را تهدیدی جدید برای دستاوردهای سال گذشته در مقابله با این ویروس میدانند. ویروسها در تمام مدت حیات خود مدام دچار جهش می شوند و سویههای مختلفی از خود تولید میکنند. سویه لامبدا که قبلا با نام C.۳۷ شناخته میشد، اولین بار در دسامبر سال ۲۰۲۰ در پرو شناسایی شد. بر اساس اظهارات سازمان بهداشت جهانی، سویه لامبدا موجب بیش از ۸۲ درصد ابتلا در ماه مه و ژوئن در پرو بوده که بالاترین نرخ مرگ و میر جهان را نیز رقم زده است.
سویه لامبدا ، الگوی منحصر به فرد از هفت جهش در پروتئین اسپایک دارد که ویروس از آن برای آلوده کردن سلول های انسانی استفاده میکند. البته جهشی به نام L۴۵۲Q برای محققان جالب بوده زیرا شبیه جهش L۴۵۲R است و به نظر میرسد در ایجاد عفونت نوع دلتا نقش دارد.
سویه لامبدا با انتقال و مقاومت بالاتر در برابر آنتیبادیها معرفی شده اما متخصصان بهداشت میگویند که برای اثبات این واقعیت به اطلاعات بیشتری نیاز است. پروتئین اسپایک سویه لامبدا ، الگوی منحصربهفرد از هفت جهش (Δ۲۴۶-۲۵۲, G۷۵V, T۷۶I, L۴۵۲Q, F۴۹۰S, D۶۱۴G, T۸۵۹N) دارد که L۴۵۲Q آن مشابه جهش L۴۵۲R گزارش شده در انواع دلتا و اپسیلون است. همچنین مشخص شده است که جهش L۴۵۲R از آنتیبادیهای ایجاد شده فرار میکند و باعث افزایش عفونت ویروسی میشود.
دادههای کنونی نشان میدهد که جهش L۴۵۲Q موجود در نوع لامبدا ممکن است خصوصیات مشابهی از عفونت نوع دلتا داشته باشد. سازمان بهداشت عمومی انگلیس خاطرنشان کرد: در حال حاضر، هیچ مدرکی وجود ندارد که این سویه باعث بیماری شدیدتر یا کاهش تاثیر واکسنهایی کنونی شود.
علائم سویه لامبدا چیست؟
بر اساس موارد رسمی منتشر شده توسط سازمان بهداشت جهانی، بیماران مبتلا به سویه لامبدا به طور معمول یکی از علائم اصلی تب، سرفه خشک و خستگی را گزارش کردند البته علائم کمتر شایع شامل درد، گلودرد، اسهال، ورم ملتحمه، سردرد، از دست دادن حس بویایی و چشایی، بثورات پوستی یا تغییر رنگ انگشتان دست و پاست.
دانشمندان پس از مطالعات فراوان ۴ علامت اولیه ابتلا به بیماری کرونا را معرفی کردند. دانشمندان اعلام کردهاند که از هر پنج فرد آلوده به ویروس کرونا یک نفر با مشکل معده مواجه میشود. به گفته دانشمندان، نداشتن اشتها، حالت تهوع، استفراغ و درد معده از جمله اولین علائم ابتلا به کووید ۱۹ هستند.
میتچ ویلسون، یکی از استادان دانشگاه البرت با اشاره به اینکه با پیدا شدن علائم مذکور باید به دکتر مراجعه شود، گفت: داشتن این علائم به معنی این نیست که بیمار حتمی به کووید ۱۹ مبتلا شده است. دکتر دایانا گال، یکی دیگر از دانشمندان دیگر این تحقیق اعلام کرد اسهال یکی از علائم اولیه عفونت ویروس کرونا است. همچنین یکی دیگر از علائم کرونا ورم ملتحمه (ورم غشا سطح داخلی پلک ها) است که کمیاب بوده و تنها در ۳ درصد بیماران دیده شده است.
سومین نشانه اولیه ابتلا به کرونا گیجی سر خواهد بود. او افزود: گاهی اوقات در این بیماری، تخریب مغز در مرحلههای مختلف بیماری صورت میگیرد و به سطح جدیت بیماری ارتباط دارد. یکی دیگر از علائم خستگی است که به گفته دانشمندان این نشانه در نیمی از بیماران مبتلا به کووید۱۹ دیده میشود و امکان دارد تا ده هفته ادامه داشته باشد.
شیوع سویه لامبدا در کدام کشورها بیشتر است؟
حتی اگر میزان آلودگی و انتقال سویه لامبدا هنوز مشخص نشده باشد حدود ۳۰ کشور در سراسر جهان این سویه را گزارش کردند. اگرچه به وضوح سویه غالب در پرو است که بیش از ۸۰ درصد موارد را تشکیل میدهد اما از ماه مه و ژوئن در بیش از ۳۱ درصد نمونههای شیلی نیز مشاهده شده است.
به تازگی، سازمان بهداشت عمومی انگلستان نیز اعلام کرده که تعداد معدودی از موارد ناشی از لامبدا در این کشور شناسایی شده است و آن را بهعنوان «عامل بالقوه افزایش انتقال یا افزایش احتمال مقاومت در برابر آنتیبادیهای خنثیکننده» تشخیص داده است. در حال حاضر و با راه یافتن این ویروس به اروپا، مکانی که همچنان با نوع دلتا در نبرد است، هنوز مشخص نیست که لامبدا به دلیل عدم مطالعه به چه میزان از نگرانی تبدیل شود.
ژایرو مندس، مشاور منطقهای سازمان بهداشت پان آمریکا (PAHO) در زمینه بیماریهای ویروسی در حال ظهور در ۳۰ ژوئن گفت: این بیماری در هشت کشور آمریکای لاتین و کارائیب شناسایی اما به طور پراکنده در بیشتر کشورها مشاهده شده است. هنوز شواهد واضحی وجود ندارد که ویروسی با انتقال بالا باشد.
اثربخشی واکسنها در برابر سویه لامبدا چقدر است؟
محققان دانشگاه شیلی، سانتیاگو با استفاده از نمونه های خون کارکنان بهداشتی محلی که دو دوز واکسن کروناوکس (CoronaVac) چین را دریافت کرده بودند، اثر واکسن بر عفونت ویروسی را مطالعه کردند. نتایج تحقیقات آنان در مقالهای پیش چاپ، منتشر شده است و نشان میدهد که لامبدا نسبت به گاما و آلفا عفونیتر است و بهتر میتواند از آنتیبادیهای تولید شده از واکسیناسیون فرار کند.
از طرف دیگر، نتایج مطالعه دانشکده پزشکی گروسمن نیویورک که هنوز نتایج آن توسط محققان تکرار نشده است در سوم جولای منتشر شد و نشان میدهد که واکسنهای mRNA در برابر سویه لامبدا موثر هستند. با این حال، هر دو این مطالعات هنوز مورد بررسی قرار نگرفتند و اطلاعات دقیق در مورد اثر واکسن در برابر سویه لامبدا مشخص نشده است.
مهمترین سپر دفاعی بدن در مقابل سویه لامبدا چیست؟
کمبود دریافت مواد غذایی و کمبود ویتامینهایی مانند ویتامین C و ویتامین A و یتامین D و تضعیف سیستم ایمنی بدن احتمال ابتلا به بیماری کرونا را افزایش میدهد. تغذیه مناسب، مهمترین سپر دفاعی مناسب برای مقابله با سویه لامبدا و ابتلا به آن محسوب میشود. عملکرد سیستم ایمنی بدن نقش مهمی در پیشگیری از بیماریهای تنفسی ازجمله بیماری ویروس کرونا دارد که با تغذیه مناسب تقویت میشود.
عامل ابتلا به این ویروس بیماریهای زمینهای مانند دیابت و بیماریهای ریوی، قلبی، سوء تغذیه و نداشتن تغذیه صحیح است. کمبود دریافت مواد غذایی و کمبود ویتامینهایی مانند ویتامین C و A و D و تضعیف سیستم ایمنی بدن احتمال ابتلا به بیماریها را افزایش میدهد.
مصرف روزانه منابع غذایی دارای ویتامین C مانند سبزی و سالاد همراه با غذایی میتوان بدن را در مقابل انواع بیماریها از جمله کرونا بیمه کرد و میوههایی مانند پرتقال، نارنگی، لیموشیرین، کیوی و سبزیهایی مانند انواع کلم، گلکلم، شلغم، فلفل سبز، فلفل دلمهای، جعفری، پیازچه، شاهی، گوجهفرنگی از منابع غذایی دارای ویتامین C است. هویج، کدو حلوایی و سبزیهای سبز تیره مانند اسفناج، برگچغندر و برگهای تیره رنگ کاهو نیز از منابع خوب ویتامین A محسوب میشود.
به منظور پیشگیری از ابتلا به بیماری با سویه لامبدا و تقویت سیستم ایمنی بدن مصرف روزانه سه واحد از گروه سبزیها بهجز سبزیهای نشاستهای و حداقل دو واحد میوه توصیه میشود و کودکان زیر پنج سال، زنان باردار، سالمندان و بیمارانی که داروهای کورتونی مصرف میکنند بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری کرونا هستند و لازم است نکات پیشگیرانه را بیشتر رعایت کنند.
مصرف روزانه سبزی یا سالاد همراه با آب لیموترش یا آب نارنج تازه، استفاده از هویج و کدو حلوایی در غذاهای روزانه، مصرف پیاز خام به دلیل داشتن ویتامین C همراه با غذا، پرهیز از مصرف سوسیس و کالباس و سایر فستفودها و غذاهای چرب و سنگین و استفاده از منابع پروتئین در غذای روزانه مانند حبوبات یا تخممرغ ازجمله نکاتی است که این گروههای حساس باید رعایت کنند. و کمبود ریزمغذیهایی مانند آهن و روی نیز باعث ضعف سیستم ایمنی بدن میشود که برای جبران کمبود آنها میتوان از حبوبات بهعنوان جایگزین مناسب گوشت، شیر و لبنیات، سبزیهای برگ سبز و انواع خشکبار استفاده کرد.
از خوردن غذاهایی که خوب پخته نشدهاند مانند تخممرغ عسلی، نیمرو، کبابهای مغز پخت نشده باید خودداری شود و در صورتیکه علایم سرماخوردگی دارید، از غذاهای آبکی مانند سوپ و آش همراه با آبلیموی تازه و مایعات گرم استفاده کنید. از جوانه گندم، ماش و شبدر که حاوی ویتامین C هستند، در رژیم غذایی روزانه خود استفاده کنید و مصرف میوههای حاوی آنتی اکسیدان مانند انار، پرتقال خونی، گریپ فروت را در برنامه غذایی خود قرار دهید.
کدام بیماران کرونایی باید بستری شوند؟
برخی افراد به دلیل ترس و یا نگرانی از آلودگی بالای محیط های بیمارستانی از بستری شدن امتناع می کنند که این امر می تواند برای آنها خطرناک باشد. زمانی که درگیری ریوی به بالای 50 درصد برسد و سطح اکسیژن خون از 90 کمتر شود، باید بیمار کرونایی بستری شود. شدت بیماری کرونا در افراد مختلف متفاوت است و این بیماری در میان برخی افراد به علت شدت علائم و پیشگیری از وخیم تر شدن حالشان باید جهت مراقبت بیشتر و درمان بهتر در مراکز درمانی بستری شوند.
افراد به محض مشاهده علائم کرونا شامل سرفه، آبریزش بینی، درد قفسه سینه، تنگی نفس، استفراغ و حالت تهوع مکرر، دردهای عضلانی و… باید به پزشک مراجعه کنند. با مراجعه به پزشک بررسی بهتری از وضعیت بیمار صورت گرفته و ممکن است این بین نیاز باشد که برخی افراد بستری شوند. به طور معمول با انجام سی تی اسکن ریه، درصورتی که درگیری ریوی بالای 50 درصد باشد، حتما بیمار بستری می شود.
از طرفی اگر سطح اکسیژن خون بیمار هم کمتر از 90 باشد، بستری شدن او الزامی است. در این بین این امکان هست که برخی افراد که دارای بیماری های زمینه ای بوده و یا باردار هستند، با درجات پایینتر درگیری ریوی در مراکز درمانی بستری شوند. برخی افراد به دلیل ترس و یا نگرانی از آلودگی بالای محیط های بیمارستانی از بستری شدن امتناع می کنند که این امر می تواند برای آنها خطرناک باشد.
بیمارانی هستند که علائم آنها بگونه ای است که هم می توانند بستری شده و هم می توانند در منزل روند درمان خود را طی کنند، برای این بیماران در صورت اصرار به بستری شدن در منزل، داروهای بیمارستانی تجویز شده و این افراد باید روزانه مراجعه کرده و آمپول ها و داروی مخصوص دریافت کنند، اما با گذشت چند روز در صورت عدم بهبودی و وخامت حالشان باید در بیمارستان بستری شوند. تعدادی از بیماران هم هستند که واقعا وضعیتشان وخیم است و به دلیل بیماریهای زمینه یا باردار بودن و … بستری شدنشان در منزل می تواند خطرناک باشد و این دسته افراد باید حتما در مراکز درمانی بستری شوند.
لزوم استفاده از ماسک برای جلوگیری از ابتلا به سویه لامبدا
اواخر فروردین امسال بود که مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای آمریکا، با انتشار نتیجه یک بررسی اعلام کرد که خطر ابتلا به ویروس کرونا از سطوح کم است و هوا عامل اصلی انتشار ویروس به شمار میرود. نتیجه همین بررسی بر ضرورت استفاده از ماسک قبل از تزریق نوبت دوم واکسن کرونا بیش از گذشته، تأکید میکند. احتمال انتقال ویروس کرونا از طریق سطوح بسیار کم شده، مگر این که کسی در یک ساعت اخیر در آن ناحیه عطسه یا سرفه کرده باشد. اما سرایتپذیری ویروس به دلیل جهشهای مختلفی که داشته، بیشتر شده است. همین موضوع لزوم شستن دست را بیشتر میکند.
شست و شوی دست همیشه در بیماریهای تنفسی موضوع بسیار مهمی تلقی میشود. توجه داشته باشیم برخی بیماریها از طریق قطرات تنفسی بزرگ منتقل میشوند اما بعضی بیماریهای تنفسی مانند بیماری کرونا از طریق قطرات تنفسی کوچک هم به دیگران سرایت میکنند. به همین دلیل استفاده از ماسک قبل از تزریق نوبت دوم واکسن کرونا میتواند به عنوان یکی از راههای منتقلنشدن آن به دیگران در نظر گرفته شود. بنابراین حتی بیشتر از گذشته به استفاده از ماسک توصیه میشود.
توجه داشته باشیم انتقال بخارات تنفسی تا ۲ متر هم ادامه دارد. به این ترتیب استفاده از ماسک هنگام شیوع بیماریهای سخت تنفسی الزامی است. البته هنگام عطسه یا سرفه احتمال انتقال قطرات تنفسی بیشتر میشود. بنابراین شاید حتی پوشیدن ماسک هم در چنین مواقعی کافی نباشد و همیشه باید فاصله مناسب افراد از همدیگر رعایت شود.
آنی آزما با توجه به نیازی که از گذشته تا امروز احتیاج بوده به وجود آمد و ما تمام تلاش و دقت خود را به کار گرفته ایم برای اینکه شما را در مسیر سلامتی یاری کنیم. فرصتی مناسب است اگر امکان رفتن به آزمایشگاه را ندارید تنها با چند کلیک ساده آزمایشگاه را به خانه یا محل کار خود بیاورید تا بدون مراجعه حضوری و پرداخت هزینه اضافه آزمایش خود را مانند تست کرونا در منزل را انجام دهید. همکاران ما پس از ثبت درخواست شما به منزل یا محل کار و … می آیند ، نسخه شما را بررسی کرده ، نمونه گیری در منزل یا محل می کنند و به بهترین آزمایشگاه های مورد نظر می برند . لازم به ذکر است تمامی پرسنل نمونه گیر از آزمایشگاه های مرجع ارسال خواهند شد و آنی آزما صرفا نقش معرفی بیماران به آزمایشگاه ها را دارا می باشد.
منبع: آنی آزما
تاریخ انتشار: 9:45:43 1400/05/03